Home

Let op: In verband met de huidige ontwikkelingen en de maatregelen rondom het coronavirus komen het klaverjassen en de maandelijkse inloop in Oerein tot nader orde te vervallen.

Aldtsjerk is één van de dorpen van de gemeente Tytsjerksteradiel. Centraal gelegen tussen Dokkum en Leeuwarden. Voorheen een dorp van veehouders en kleine middenstand, maar inmiddels werkt het merendeel van de bevolking elders.

In 2019 woonden 615 mensen in Aldtsjerk. Aldtsjerk is één van de dorpen van de streek genaamd de “Trynwalden”.

De centraal in het dorp gelegen Pauluskerk is een blikvanger. Tegenover die kerk ligt een pleintje waaraan dorpshuis “Oerein” en galerie “Bloemrijk Vertrouwen” liggen. Deze drie historische gebouwen om het pleintje met waterpomp vormen het centrum van het dorp.
De galerie was vroeger de openbare lagere school van het dorp.

Het gebouw van het dorpshuis is altijd al multifunctioneel geweest: kerkgebouw, kleuterschool, verenigingsgebouw etc. Aan de rand (oostelijk) van het dorp ligt landgoed “De Klinze” voormalig state (landhuis) van de familie Van Sminia. Rond De Klinze werd een landschapspark aangelegd door tuinarchitect Roodbaard.
De hoofdstraat van Aldtsjerk is de van Sminiaweg, daaraan ligt ook dorpshuis Oerein. Verderop aan de van Sminiaweg ligt een smalle ophaalrug over het riviertje de Moark. Aldtsjerk is gelegen aan de Elfstedentochtroute en is het laatste dorp dat de schaatsers passeren alvorens zij op de Bonkevaart in Leeuwarden finishen. De brug over de Moark is opklapbaar via een zelfbedieningssysteem waarvan watersporters dankbaar gebruik maken. Naast die brug staat “De Brêgebidler”, een beeld van een man met een klompje aan een touw: de brugwachter die op zijn fooi wacht.

 Email facebook twitter LinkedIn Hyves